Tot aan in het nieuws toe word er ieder jaar weer opnieuw gesproken over ‘de zeldzame roze sprinkhaan’ alsof dit een op zichzelf staan soort zou zijn. Dit is absoluut niet zo, het betreft hier veelal een kustsprinkhaan (Chorthippus albomarginatus) of een weidesprinkhaan (Chorthippus dorsatus) die door een genetische pigmentafwijking een roze kleur heeft. 

Zoals alle kleurafwijkingen zijn ze hoogstwaarschijnlijk geen lang leven beschoren daar ze goed zichtbaar zijn voor predatoren als bijvoorbeeld vogels. Ze zijn en blijven daardoor ook een zeldzame verschijning. 

En hoewel ik het niet zo heb op ‘afwijkingen’ moet ik toegeven dat ze erg fotogeniek zijn.

2 Replies to “Pink!”

  1. haha, jij hebt hem ook. Het is momenteel een hot item als je in de AWD wandelt, ik wordt regelmatig gevraagd of ik hem al heb gezien. Hem?….Ja, de roze sprinkhaan. Ik heb hem nog niet, maar dat maakt mij niet uit. Jij hebt hem in ieder geval prachtig vastgelegd.
    groetjes Ghita

    1. Stel je er vooral niet al te veel bij voor Ghita. Zeker, hij is roze maar het is ook niet de pink panter die op je af springt. Gewoon een kleine sprinkhaan met een genetisch defect 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *