Dragonflies en damselfly oftewel libellen en juffers, ik ben er gek op. Naast vlinders zijn dit voor mij de ultieme insecten om te (macro)fotograferen. Makkelijk is het zeker niet altijd, sterker nog het kan ronduit moeilijk zijn. Te warm en al wat ze doen is vliegen en te koel en je ziet ze simpelweg niet. 

Maar schijn bedriegt bij deze schitterende dieren. Met hun goedlachse snuitje lijken ze de vriendelijkheid zelve maar in werkelijkheid zijn het perfecte jagers die zolang de temperatuur het toelaat niets anders doen dan meedogenloos jagen op een prooi. Zelfs kannibalisme schuwen ze niet.

De mooiste foto’s zijn dan ook vroeg in de ochtend te maken wanneer het nog fris is of net na een regenbui waarbij ze door de druppels gedwongen zijn ergens te hangen en te drogen.

Voor de leek is het al vrij snel ‘libellen’ maar er is zoiets als Juffers en Libellen. Het verschil tussen de twee is redelijk eenvoudig. Er zijn veel verschillen maar de meest eenvoudige is wel de bouw. Juffers zijn veel, echt veel, lichter gebouwd dan een libellen. Een ander significant verschil is dat een juffer in rust zijn vleugels opvouwt in het verlengde van zijn lichaam terwijl een libel ze juist heel mooi spreid.

Ook een ‘opgevouwen’ juffer kan heel leuk zijn om te fotograferen.

Maar ook niet ‘opgevouwen’ hebben de dieren een hele bijzondere uitstraling met bijna menselijke trekjes.

En ook voor juffers geld dat het ondanks hun vriendelijke uitstraling het zeer bedreven jagers zijn.

Het leuke van libellen of juffers is dat je ze overal wel kunt vinden. Je hoeft er niet echt kilometers voor te lopen en een simpel poeltje is voldoende. 

De zeer vraatzuchtige larven kunnen, afhankelijk van het soort, een paar maanden tot wel vijf jaar onder water blijven. Voor de laatste verveling verlaat de larve het water en transformeert de larve in een volwassen libel.

Dit proces, het uit de oude huid van een larve, wordt ook wel ‘uitsluipen’ genoemd.

 

Ieder jaar fotografeer ik ze en ieder jaar vind ik weer dat ze te snel zijn verdwenen en kijk ik weer naar ze uit. Voor het determineren van libellen en juffers is de website van de Vlinderstichting een goed startpunt.

4 Replies to “Dragonflies out in the sun….”

  1. Wat een prachtige serie, de juffer in de zonnedauw heb je er top op staan, ook de foto eronder is geweldig. Ook schitterend , de uitsluiper. Daarnaast vind ik de tegenlicht foto’s heel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *