Middelste bonte specht! De grote bonte specht is zonder twijfel de meest voorkomende specht. Er zijn er ons land echter nog twee te weten de kleine bonte specht en de grote bonte specht.
De middelste bonte specht komt in mijn regio (grofweg het westen zeg maar) niet voor. Slechts één keer eerder was hij in deze contreien gezien en dat is was in 2009. Ik was dan ook superblij toen ik vandaag de tweede ooit hier waargenomen mocht waarnemen.
Het verschil, ten opzichte van een grote bonte specht, zit hem in het detail. Zo heeft een grote bonte specht alleen maar als jong een rood ‘petje’ (zie foto). De middelste bonte specht heeft dit petje zijn gehele leven. Verder mist de zwarte streep over de wang zoals je dit bij de grote bonte specht ziet bij de middelste bonte specht.
Het is best lastig om twee foto’s te vinden die de verschillen goed weergeven. Ik hoop dat onderstaande dat enigszins doet. Grote bonte specht; geen rood petje, zwaardere snavel, zwarte streep op wang en minder roze onder op de buik. Middelste bonte specht; rood petje, lichte/dunne snavel, licht gekleurde wang en roze onder op de buik.
Links grote bonte specht, rechts middelste bonte specht.
De kleine bonte specht is eigenlijk het meest significant afwijkend van de andere twee soorten. De mannetjes hebben weliswaar ook een rood petje maar ze zijn echt aanzienlijk kleiner dan de andere twee soorten. Onderstaande foto’s zijn het vrouwtje bonte specht. Deze kleine spechtjes zijn grofweg zo groot als een mus en dus niet snel met iets anders te verwarren.
Mooi en duidelijk Jan.
Dank je Jan! En je had gelijk, zo’n POTM is best leuk 🙂
Gr, Jan