Het laat zich maar lastig uitleggen. Je hebt dus baardmannetjes waarbij de vrouwtjes geen baard hebben, uiteraard van het vrouwelijke geslacht zijn, en toch baardmannetjes worden genoemd. Je krijgt dan iets als ‘vrouwtje baardman’ of ‘baardman vrouwtje’. Dit is best lastig uit te leggen.

Nog lastiger wordt het als bij nader inzien die baard helemaal geen baard blijkt te zijn maar een heuse snor. Bakkebaarden misschien maar of ik dat wil laten meetellen, ik denk het niet. Ga er maar aanstaan dus. Nu komt het wel vaker dat de Nederlandse naam voor verwarring zorgt maar ook de Engelsen noemen dit ongelooflijk mooie vogeltje een ‘Bearded Tit’. In een tijd die stijf staat van genderneutraliteit past dit echt niet meer. Maar ja, weet het mooie vogeltje veel hoe wij hem noemen?

Het was al weer een paar jaar geleden dat ik baardmannetjes had weten vast te leggen. Toen was het de Rietputten maar deze heeft inmiddels plaats moeten maken voor een snelweg. Maar ik zag al weer her en der foto’s voorbij komen en besloot weer naar dit mooie vogeltje op zoek te gaan.

Nu zitten ze hier over wel maar het is efficiënter om op waarneming te kijken waar grotere groepen zitten. Ik vond in de buurt een locatie waar al dagen een groepje werd waargenomen en eenmaal ter plaatse had ik ze snel gevonden.

Ik kan best wel zeuren als het om foto’s gaat. Er is altijd wel wat met het licht, de wind, de achtergrond, de afstand of wat dan ook. Maar vandaag leek alles op z’n plaats te vallen. Ik ging dan ook met ruim 1000 foto’s weg van deze schitterende vogeltjes.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *