Ik fotografeer ze graag maar het lukt me maar zelden zoals ik het wil. Bloemen dus. Het lijkt een simpele uitdaging, gewoon een kleurige bloem die laat zien dat de lente voor de deur staat vastleggen.

Dat denk ik ook ieder jaar opnieuw weer maar juist daar gaat het fout. Er is niets simpel aan het mooi fotograferen van bloemen. Ik wil de bloem, ik wil dat de steel niet zomaar ergens uit de foto komt, ik wil het blad, ik wil iets van de omgeving, ik wil te veel.

Het resultaat van dit gepieker en gedoe is dat ik maar zelden met bloemenfoto’s thuis kom waar ik echt tevreden over ben. Ik doe mijn best, ik blijf mijn best doen, maar ik vraag me af of ik en bloemen er ooit samen uit zullen gaan komen.

4 Replies to “Voorbodes van de lente…”

  1. Hoi Jan,
    Wat herkenbaar. Ik fotografeer eigenlijk alleen in het voorjaar bloemen (sneeuwklok, krokus, bosanemoon, daslook) en dan heb ik het wel weer gehad. Ook bij mij wordt het niet zoals ik in mijn hoofd heb… dus wat je hier schrijft zo zomaar ook van mij af komen. bloemen en ik gaan ook niet zo goed samen als dieren en ik….

    Bij jou vind ik de sneeuwklokjes toch heel aardig gelukt, dat is toch een beetje wat ik ook in mijn hoofd heb, dat zachte….. maar wat jij hier hebt, en ik ook bij mijn laatste foto’s, er staan er vaak zoveel….liever heb je er 1 geisoleerd en de rest wazig in de verte…of eentje die erbovenuit steekt. Maar ja, vind dat maar eens. Heel veel bij elkaar oogt snel wat rommeliger. Gele bloemen zijn niet zo mijn ding, dus de winterakonietjes spreken mij minder aan.
    groetjes Ghita

    1. Ik heb het met veel onderwerpen Ghita hoewel bloemen wel mijn grootste ‘probleem’ lijken te zijn. Maar qua compositie worstel ik vaak met dit. Zo vind ik het ook niks om pontificaal een hert of een vos in beeld te hebben. Niet zomaar. Er moet iets te zien zijn en te bedenken. Iets waardoor je er wellicht iets bij kan voelen. Maar bloemen, welke kleur dan ook, spannen de kroon inderdaad. Ik weet niet eens of ik er wel één of meerdere in beeld wil hebben. Het maakt me niet eens zoveel uit denk ik. Maar ik wil geen foto waar je onder zou kunnen zetten ‘het sneeuwklokje’. Het moet allemaal een beetje spreken en dat is bij bloemen heel lastig.

  2. PS; heb je ooit eens geprobeerd een sneeuwklokje te fotograferen met een verfrommeld plastic boterham zakje voor je lens, met een heel klein gaatje erin….door dat gaatje zoek je dat ene sneeuwklokje, de F hou je zo laag mogelijk….dit geeft een leuk effect. Ga ik deze week proberen. Heb het met bosanemoontjes gedaan en had een leuk effect….veel wazigheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *