Het echte gevoel van lente begint bij mij pas echt bij het zien van zonnende ringslangen. Ik heb het geluk niet al te ver van een grote populatie af te wonen en ieder jaar maak ik een ‘lentedag’ waarbij ik op zoek ga naar ringslangen al het andere wat met lente te maken heeft.

Zonnende vrouw welke me zag en snel verdween tussen de vegetatie.

Hoewel de slangen uiteraard het hele jaar zich in het gebied bevinden kan er maar in een relatief korte periode worden gezocht naar deze schitterende dieren. Vrij snel in het jaar staat het onkruid dermate hoog dat slangen vinden vrijwel onmogelijk is geworden.

Zonnend mannetje op het afgestorven riet van vorig jaar.

Onlosmakelijk verbonden aan ringslangen zijn kikkers. Deze vormen de meest belangrijkste voedselbron voor deze dieren. Met wat kunst en vliegwerk en het kiezen van de juiste positie blijken deze diertjes zeer fotogeniek te zijn.

En wat zou de lente zijn zonder bloemen? Bosanemoon, Speenkruid, Boshyacint, allemaal laten zich in maart weer zien. Om vrolijk van te worden!

En hoe kan het ook anders… insecten en ander kruipend spul. Na maanden van grijs en grauw lijkt alles als bij toverslag weer kleur te krijgen.

Jonge slak

One Reply to “2019…… Lente!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *