Ergens in september 2018 kocht ik mijn Nikon AF micro 60mm f/2.8d lens. Micro is Nikoniaans voor wat andere fabrikanten macro noemen. Een ietwat verouderd type lens welke schitterende beelden maakt. 60mm bleek echter wat weinig voor insecten, je moet net iets te dichtbij komen waardoor het allemaal wat lastig wordt, waardoor ik besloot de Sigma 105mm f/2.8 Macro DG OS HSM aan te schaffen. Ander glas dan mijn Nikon lens wat dus ook beduidend andere beelden geeft maar nog steeds een erg goede lens. 

Ook in september 2018 ontmoette ik iemand in het AWD welke met een D500 body en een  Nikkor AF Micro 200mm f/4.0D IF-ED lens witsnuitlibellen aan het fotograferen was. En meteen al viel op dat de man veel meer afstand kon houden dan dat ik dat kon met mijn 105mm en daardoor veel meer kansen en betere foto’s had dan ik met mijn Sigma 105mm. En nu, mei 2019, besloot ik de de knoop door te hakken en ook een  Nikkor AF Micro 200mm f/4.0D IF-ED  aan te schaffen. Met een prijs van 1745 euro was dit niet eens een gemakkelijke beslissing, je moet macrofotografie dan toch wel erg leuk vinden. In het veld gebruik ik nu dan ook voornamelijk mijn Nikon D500 samen met mijn nieuwe  Nikkor AF Micro 200mm f/4.0D IF-ED  en de eerste resultaten waren boven mijn verwachting. 

 

Springstaartje van 1mm groot.

En die twee lenzen waren grofweg het begin van mijn macro koorts. Ik kocht een ringflitser, een gewone flitser inclusief diffuus kap, tussenringen, LED lampen voor hulpverlichting, enzovoort. Op moment van schrijven ziet mijn favoriete combinatie er als volgt uit:

  • Nikon D500
  • Sigma 105mm f/2.8 Macro DG OS HSM
  • Nikkor AF Micro 200mm f/4.0D IF-ED
  • Meike Extension Tube set (36mm, 20mm en 12mm welke samen combineer)  

Als setup gebruik ik een grote platte schaal welke ik vul met water en al naar gelang het onderwerp leg ik hier een steen in of laat ik wat bladeren aan het oppervlakte drijven. Dat is nu juist wat ik zo leuk vind aan macrofotografie, het nodigt uit creatief te zijn. 

Ik vind macrofotografie een soort van intiem te noemen. Bij het fotograferen van vogels of zoogdieren ben je heel zichtbaar bezig maar bij macrofotografie kan je ergens in een weiland gaan liggen of gewoon in je eigen tuin en de wereld om je heen zal je verbazen!

 

Macrofotografie buiten in de natuur is ronduit genieten maar ook binnen kan het heel leuk zijn om te doen. Ik ben hier nog een absolute beginner maar echt ontevreden ben ik niet over mijn eerste probeersels. Laten we ze maar abstracte macrofotografie noemen. 

 

 

 

One Reply to “Macro of Micro…”

  1. Wat een super gave macro foto’s. Niet alleen de juffertjes, die wel super leuk zijn, maar vooral ook die paardenbloempluis met druppel. Knap gedaan. En over die ieniemienie springstaartjes zal ik het maar niet hebben, dat is echt super macrowerk, heel goed dat je die zo kon vastleggen.
    groetjes Ghita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *