Onder invloed van wind, golven en de stroming maar ook de stijgende zeespiegel gaat er continu land verloren. Nou ja verloren, dat is maar net hoe je het bekijkt. Omdat de dijken en de stranden belangrijk zijn voor de veiligheid van het land wordt er met regelmaat zand vanuit zee opgepompt en op het strand gespoten. Bulldozers verdelen het dan over het strand. Met dit proces, wat vaak maanden in beslag neemt, komen er heel veel schaal en andere weekdiertjes mee wat garant staat voor werkelijk duizenden meeuwen en honderden strandlopers. Middels boten wordt er zo’n 15 kilometer uit de kust zand opgepompt en naar het strand gevaren. Daar wordt het opgespoten en verdeeld. Voor deze vogels is het een gemakkelijk verkrijgbaar zeebanket en voor mij is het dé gelegenheid bij uitstek om vogels te fotograferen die ik normaal maar ik kleine aantallen tref. Een fotografisch feestje dus!

drieteen

bontbekplevier

drieteen

drieteen

kokmeeuw

drieteen

drieteen

drieteen

drieteen

bontbekplevier

drieteen

bontbekplevier

drieteen

 

 

4 Replies to “Zandsuppletie oftewel zand opspuiten…”

  1. Wat mooi, en ik ben zelf een dag later geweest dus ik weet hoe gaaf het is om zoveel van die vogels bij elkaar te zien.
    Je hebt een paar mooie beelden van DTSjes alleen, los van de groep, dat was nog best een uitdaging.
    En de jonge bontbekplevier was echt een gewillig fotomodel. Mijn blog wacht nog even, want ik wil nog een keer dit najaar 🙂
    groetjes Ghita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *