Als er één insect is wat tot de verbeelding spreekt dan is het wel het vliegend hert (Lucanus cervus). Een onwerkelijk en vooral on-Nederlands mooie kever welke erg zeldzaam is en maar op een paar plekken in Nederland en België voorkomt. De grote kaken van de mannetjes suggereren veel schade te kunnen aanrichten maar dat is niet het geval. Gelijk sumoworstelaars duwen ze met behulp van deze kaken hun rivalen uit de boom teneinde zelf te kunnen paren met het vrouwtje welke overigens niet over deze kaken beschikt. 

Het zijn echt knoepers van kevers, met ook echt de bouw van een kever, welke een lengte kunnen bereiken van bijna 9 centimeter. 

Het vliegend hert houd zich voornamelijk op in de zomereik (Quercus robur) en wintereik (Quercus petraea). Hoewel het een imposante verschijning is zijn ze toch soms erg lastig te spotten temeer daar ze zich meestal schuil houden tussen het schors, de begroeiing of in de kruin.

Fotogeniek zijn ze zeker…

Het is weer een soort die ik van mijn lijstje kan af halen. Ik moet zeggen dat dit soort indruk bij me heeft gemaakt. Vreselijk mooie dieren gewoon.

 

3 Replies to “Groot vliegend hert”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *