Onlangs kwam ik er achter hoe lastig het kan zijn om bepaalde meeuwensoorten goed te determineren. Ze zijn overal die meeuwen en algemener dan sommige soorten ga je niet snel vinden. Toch blijkt dat een verkeerde determinatie snel gemaakt is en zelfs de meest doorgewinterde vogelaar, wat ik absoluut niet ben (!), heeft er moeite mee. Je moet voor de grap maar eens deze post lezen. Een klein stukje uit deze post:
Bevestiging van het resultaat van pont is dan nog te zoeken in de grote vleugeldekveren. Bij kleine mantel: ‘middelste en buitenste grote dekveren hebben een donker centrum met een smalle, ongekartelde rand’. Bij pont: ‘De grote dekveren hebben donkere centra met een smalle lichte rand en brede, diffuus getekende lichte top. De binnenste grote dekveren zijn vrij onregelmatig gekarteld. De lichte toppen van de middelste en grote dekveren vormen beide vaak een opvallende lichte baan over de vleugel. Door het ontbreken van opvallende karteling ontstaat in een gesloten vleugel de indruk van een ‘gekamd patroon’.’ Samengevat: bij beide donkere centra met smalle rand. Ik vind in deze teksten geen uitsluitsel voor de ene of de andere.
bron: forum.waarneming.nl
Zeker, met een goede foto en deze tekst erbij moet het lukken. Hoewel dit slechts één van de vele determinatiesleutels is moet dat lukken. Misschien. Maar ergens op een havenhoofd in de wind met meeuwen die om me heen vliegen ben ik volledig kansloos.
En zelfs als het allemaal een stuk eenvoudiger ligt dan kan ik mezelf me nog akelig op het verkeerde been zetten. Zo stond ik onlangs juveniele drieteenmeeuwen te fotograferen. Heerlijk om te doen! Er kwamen ook redelijk veel volwassen exemplaren voorbij en ik bedacht me dat ik de jonge exemplaren qua kleed veel mooier vond dan de volwassen dieren.
Eenmaal thuis begonnen ik mijn foto’s te sorteren en wat later plaatste ik deze gedachte (jong mooier dan volwassen) op mijn Facebook en Instagram pagina’s samen met een foto van een volwassen ‘drieteenmeeuw’. Binnen een paar minuten ontving ik diverse commentaren dat het een stormmeeuw betrof en geen volwassen drieteenmeeuw. Ik was in mijn hoofd zo bezig met drieteenmeeuwen dat ik niet door heb gehad dat er tussen die volwassen exemplaren ook volwassen stormmeeuwen voorbij schoten. Niet eens over nagedacht dat dit kon, ik zag en dacht drieteenmeeuwen. En fotografeerde drieteenmeeuwen, allemaal…
En dan heb ik het nog niet eens over kalenderjaren, zomerkleed en winterkleed. Je moet van goede meeuwenhuizen komen als je dat zo even correct in het veld ziet en bepaald.
Volwassen Drieteenmeeuw
Onderstaande zijn allemaal kokmeeuwen. Een soort welke wél gemakkelijk op naam is te brengen. Hoewel… pas op met zwartkopmeeuwen in zomerkleed 🙂
Kijk dat doet mij nu eens goed. Denk altijd dat het aan mijn gebrek aan slimheid ligt dat ik nooit een jota van die meeuwen brij begrijp.
Er is niet uit te komen Arnold 🙂
Gr. Jan
“When it comes to determination of gulls, half the birders don’t know and the other half lie about it” 😉
Mooie foto’s!
Wijze woorden, hele wijze woorden 🙂
Gr. Jan
Ik zie door de meeuwen de meeuw niet, of zoiets . Leuke blog Jan.
Zoiets inderdaad Peter 🙂
Gr. Jan