Of om het nog beter te maken; de morfologische verschillen. Het verschil in grootte, vorm en kleur tussen de geslachten. In het veld hebben we het natuurlijk gewoon over ‘verschil mannetje/vrouwtje’, geen hond die je anders zou begrijpen.
Een paar weken geleden was ik bezig met het monitoren van een sperwernest in aanbouw. Ik doe dit ieder jaar en elk jaar heb ik zo iets van vier tot vijf nesten die ik in de gaten hou. Tijdens dit monitoren hoorde ik plotseling de kenmerkende paringsgeluiden alleen kreeg ik niet snel genoeg door waar het was. Sperwers kiezen hun nestplaatsten praktisch altijd in dicht beboste gebieden.
Ik zag achter een dikke boomstam een vleugel wapperen, deed één stap naar links en kon nog net zien hoe het mannetje weer naast het vrouwtje ging zitten. Best balen want hoewel ik het vaak hem vastgelegd zijn paringsfoto’s altijd mooi om te zien. Dat lukte dus niet maar de dieren bleven wel voor meer dan vijf minuten naast elkaar zitten. Soms een beetje poetsen, soms elkaar een beetje aankijken. En dat het moment dat de morfologische verschillen erg duidelijk waarneembaar waren. Twee sperwers naast elkaar is best wel een uniek beeld en bied de gelegenheid om de verschillen goed te bestuderen.
Man (links op de foto) | Vrouw |
Kleiner dan vrouw | Aanzienlijk groter dan de man |
Meer roestbruin aandeel vooral bij vooraanzicht | Zeker bij het vooraanzicht vooral een grijze vogel. |
Grijze oogstreep ontbreekt volledig | Heeft een duidelijke grijze oogstreep boven het oog. |
Natuurlijk, de aanduiding ‘groter dan / kleiner dan’ is alleen maar handig als je beide dieren naast elkaar ziet. Een ook grijs of meer roestbruin is lastig omdat er exemplaren zijn van beide geslachten die dit kunnen vertonen. Min of meer. Maar wat altijd zo is en wat ik nooit anders heb waargenomen is de grijze oogstreep bij het vrouwtje. Mannetje sperwer hebben dit absoluut niet. Zelfs bij de minste aanwijzing op een oogstreep kun je er al meteen vanuit gaan dat je met een vrouwtje sperwer te maken hebt.