Deze locatie is verreweg mijn favoriete locatie. De ligging is prachtig, de omwonende aardig en behulpzaam als het gaat om het geven van informatie. Uiteindelijk moeten we het daar vaak van hebben. Mensen die op de plek vier tot vijf keer per dag hun hond uitlaten iedere dag weer opnieuw of mensen die simpelweg soms onder de boom wonen. Zonder het vaak zelf te weten nemen ze hele interessante dingen waar. Wanneer de boomvalken zijn gearriveerd vanuit Afrika, wanneer de jonge kraaien zijn uitgevlogen, enzovoort. Allemaal informatie die nuttig is om de puzzel uiteindelijk compleet te maken.

Jonge boomvalken 2019

Vorig jaar waren we op deze locatie net op het moment dat het broeden gestart was. Het was voor ons, valkenmaatje Arno en mij, de eerste keer dat we op deze locatie boomvalken zagen. We hebben een erg leuke tijd gehad op deze locatie, mooie dingen gezien en uiteindelijk drie mooie jonge boomvalkjes de wijde wereld in zien trekken. Altijd weer erg mooi om mee te mogen maken.

Schijngevechten
Nog maar een paar dagen uitgevlogen maar klaar om te vertrekken.

Jonge boomvalken 2020

In 2020 waren we er beduidend vroeger bij. Het Corona virus gooide aanvankelijk roet in het eten, net als iedereen namen we daarin onze verantwoording, maar met de juiste voorzorgmaatregelen konden we toch doen wat we graag doen; boomvalken monitoren.

Het seizoen 2020 begon voor ons in het weekend van 09 mei met het moment dat we in een nabij gelegen hoogspanningsmast twee boomvalken waarnamen. Zo nu en dan vlogen de dieren over de nestboom heen maar deze werd nog volop gebruikt door de rechtmatige eigenaren te weten een koppel kraaien met vier behoorlijk grote jongen. Boomvalken bouwen zelf geen nest maar nemen een kraaiennest over wanneer deze er mee klaar zijn.

Terug uit Afrika en wachtend op het moment dat de kraaien zijn vertrokken. (09-05-2020)
Boomvalk voert inspectievlucht uit boven de nestboom (09-05-2020).
De nog jonge kraaitjes schreeuwen moord en brand als ze een ouderdier over zien vliegen (09-05-2020)

Een week later, 17 mei 2020, is het een volle bak in het nest. De vier jonge kraaien buitelen over elkaar heen en beide ouder dieren hebben het er erg druk mee.

Op 21-05-2020 is het dan zover, de jonge kraaien zijn uitgevlogen. Het nest is leeg en in wat bomen verderop horen we ze krijsen en zien we zo nu en dan een voedering. Al vrij snel zien we ze zitten verstopt tussen de bladeren.

Jonge uitgevlogen kraai (21-05-2020).

Wat later zien we beide boomvalken in de nabij gelegen hoogspanningsmast zitten en weer wat laten zijn we getuige van een boomvalk die in een schitterende glijvlucht een vogeltje probeert te pakken. Het vogeltje weet te ontkomen.

Wanneer we de mast observeren waar op dat moment nog één dier zit horen we achter ons zacht geroep van een boomvalk uit de nestboom. Wanneer we daar heen lopen zien we voor het eerst in 2020 een boomvalk op de rand van het nest zitten.

 

 

En op 30-05-2020 lijkt het dan weer zover te zijn. Op het nest zien we een staart uitsteken en wat later zien we een boomvalk omhoog komen om vervolgens weer snel op het nest te gaan liggen. In de hoogspanningsmast zien we het mannetje boomvalk zitten. Wat later verschijnt er een derde boomvalk ten tonele, deze hadden we al eerder waargenomen, welke door het mannetje het gebied wordt uit begeleid. In de buurt van de nestboom zijn nog altijd de vier jonge kraaien te vinden. Dicht bij elkaar in een boom wachten ze tot ze van voedsel worden bediend door een van de ouder dieren. 

Het weekend van 6 juni werd gekenmerkt door een snijdende frisse wind uit de aangrenzende polder en donker weer. Er was niets te zien op het nest en ons bezoek aan de locatie was dan ook maar kort. Gezien alles gingen we, Arno en ik, er eigenlijk gewoon vanuit dat het wel goed zat daar. En dat bleek geen verkeerde aanname. Op 13 juni waren we weer ter plaatse en meteen al was er beweging zichtbaar op het nest en zagen we een staart uitsteken over de rand van het nest.

Deze periode, het daadwerkelijke uitbroeden van de eieren, kenmerkt zich vaak door absolute stilte. Zo nu en dan is er een prooioverdracht tussen het mannetje en het vrouwtje maar het overgrote deel van de tijd is er niet meer te zien dan een staart die uit steekt of wat beweging op het nest. 

De jonge kraaien lijken nu definitief te zijn uitgevlogen. Ze zullen ze zich ongetwijfeld nog ergens in de buurt ophouden maar we hebben ze niet meer in de directe omgeving van de nestboom waargenomen zoals voorgaande weken.

De eerdere aanname van een uitstekende staart, of beter gezegd een staart die uitsteekt, bleek onjuist. Dat wil zeggen, er stak wel een staart uit maar op 20 juni bleek deze aan een nijlgans toe te behoren! Hiermee is er dus definitief een einde gekomen aan het broeden van de boomvalken op deze locatie. Dit samen met het feit dat de bomen zullen verdwijnen in het najaar maakt het toch een beetje wrang. Het is niet anders, ook dit is de natuur, hoewel ik wel gemengde gevoelens heb bij deze invasieve exoten… 

The end…

 

Het lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met het monitoren van boomvalken, het gevoel dat het snel zal veranderen. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zijn er overal populieren geplant door heel Nederland heen. Deze snel groeiende boom geeft een wijk al snel een groen uiterlijk maar heeft anders dan een kastanje of een beuk een duidelijke einddatum. Niet al te diep geworteld en met een hoogte van een meter of 20 kan een populier gevaarlijk zijn voor omwonende. Op deze locatie is dan ook besloten de populieren waar het nest zich in bevind te rooien. Aanvankelijk zou dit in het voorjaar al gebeuren maar dit lukte niet. Nu zijn ze verplicht te wachten tot na het broedseizoen en dus in het najaar zullen deze bomen verdwijnen. Voor ons is daarmee een einde gekomen aan deze plek. De boomvalken zullen wellicht na hun terugkomst uit Afrika in 2021 wellicht een ander geschikt kraaiennest vinden in de buurt. Hopelijk vinden wij die dan ook en kunnen we weer een seizoen genieten van het wel en wee van dit koppel boomvalkjes.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *