Als het om jonge dieren gaat wordt vaak gesteld dat alleen de sterkste overleven. De meeste komen niet eens door het eerste levensjaar heen en als dit wel lukt dan zijn dit alleen maar de sterkere dieren. Maar is dit ook zo? Toen ik onlangs door een bos fietste hoorde ik al van ver jonge buizerds roepen. Een onmiskenbaar geluid en ik was dan ook snel ter plaatse. Maar hoewel het geluid bijna oorverdovend was kon ik ze toch niet meteen ontdekken. Totdat ik vlak voor me op de grond tussen de bladeren iets zag bewegen. En daar liep er één, scharrelend als een kip de bladeren en aarde met zijn poten weg vegend op zoek naar iets eetbaars. Duidelijk gedreven door honger liet hij alle voorzichtigheid varen. 

En terwijl ik dit gadesloeg bedacht ik me dat het misschien wel helemaal niet de sterkste dieren zijn die het overleven maar misschien wel gewoon alleen maar die dieren die net dat beetje geluk hebben op het juiste moment. Net die ene kikker, dat muisje, die roadkill of voor mijn part wat dikke naaktslakken. Ik heb een buizerd regenwormen zien eten dus alles is mogelijk. En misschien is het net dat ene beetje geluk wat hem door die eerste moeilijk periode trekt. Niets meer dan dat, gewoon een kwestie van geluk.

 

10 Replies to “Matter of luck?”

  1. Dankjewel Jaap!

   Klopt helemaal, het was niet veel qua licht en als het er dan plotseling wel was dan was alles meteen extreem groen. Leuke uitdaging πŸ™‚

   Gr. Jan

 1. Mensenwereld en dierenwereld liggen echt niet ver uit elkaar met hebben van geluk met (over) leven.
  Btw: weer prachtige foto’s Jan !

 2. Mooi verhaal, ik geloof ook dat daar waarheid in zit, dit geldt trouwens niet alleen voor de dieren. Prachtige foto’s Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *