De lente van 2020 is er één die niet snel vergeten zal worden. Op moment van schrijven trekt het coronavirus over de wereld en maakt het mensen ziek en dwingt het overheden maatregelen te nemen die mijn generatie niet eerder heeft meegemaakt. Complete landen worden afgesloten en steden geïsoleerd. Om het virus te laten uitdoven worden er zogenaamde lockdowns ingesteld  waarbij de bevolking niet meer hun huis mag verlaten. Ongekende maatregelen met verstrekkende economische gevolgen.

Vorige week werd ons gemeld dat we onze werkzaamheden verder thuis moesten voorzetten. Als ICT’er werkende voor de overheid is dat prima te doen maar het zegt wel wat wanneer de overheid haar ambtenaren naar huis stuurt. Ook dit is niet eerder vertoont en maakt een grote indruk op me. Alles voelt onwerkelijk aan. En uiteraard hebben we het over een zeer besmettelijk virus. Zal ik het ook krijgen? Ik ga er wel van uit. Heb ik het al? Zou me niet eens verbazen. Hoe kom ik er door? Geen idee. Wanneer is het voorbij? Geen idee.

En tussen deze waanzin probeer ik mijn kalmte te bewaren en mijn rust te herpakken. Vorig weekend liep ik ruim 23 kilometer en dit weekend iets van 12 kilometer. Ik voel me sterk en fit maar tegelijkertijd voel ik ergens iets broeden. We zullen zien. 

Normaal gesproken zou ik mijn persoonlijke kickoff doen van de lente op het moment dat ik mijn eerste ringslangen van het jaar weer zou hebben gevonden. Maar ik weet het niet, het voelt vreemd. Vandaag was de eerste keer van dit jaar dat ik ringslangen vond. Het zou een mooie lentedag worden maar dat was het beslist niet. Een koude gure wind en een donkere grijze lucht maakte het eerder een herfstdag dan een lentedag. En dan ineens, ergens rond 10.00, breekt de lucht even en komt de zon wat door. En bijna direct begin ik ringslangen te vinden.

Het is een geruststellende gedachte. Virus of niet, de natuur gaat gewoon zijn gang. Jaar in jaar uit. En dat heeft wel weer iets rustgevend en vooral relatieverends over zich. Het komt goed, het moet wel. Nu alleen nog de ‘wanneer’ vraag.

 

2 Replies to “Lente 2020”

  1. Mooi blog, Jan, zowel qua text als qua foto’s. Voor wat betreft het virus: we gaan het allemaal zien…. gelukkig hebben we de natuur nog om ons af en toe even in terug te trekken. Groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *