Terwijl ik aan deze blog begin heeft de herfst van 2022 nog tien dagen te gaan. De dagen zijn inmiddels kort, koud, nat en donker en met nog één weekend te gaan denk ik dat ik nu al wel de herfst van 2022 kan beoordelen. Het was een uitzonderlijk warme herfst met voor mij  ook best wel uitzonderlijke soorten. Natuurlijk, visarenden zie ik al jaren maar deze herfst was het voor het eerst dat ik er ook echt lang (uren) van dichtbij van kon genieten en mooie foto’s van kon maken. De zandsuppletie in Katwijk aan de Zee maakte het dat ik deze herfst voor mijn doen uitzonderlijk veel zeevogels fotografeerde om nog maar te zwijgen over de grote groep sneeuwgorzen op de Zandmotor. En natuurlijk, wat zou een herfst zijn zonder de bronst van de damherten, de roestende ransuilen, de paddenstoelen of de springstaartjes uit mijn tuin? Allemaal net als voorgaande jaren bijna traditiegetrouw ook deze herfst weer gefotografeerd. 

Springstaartjes 
Een herfst zonder springstaartjes kan eigenlijk geen herfst zijn. Tientallen zoniet honderden foto’s maak ik er iedere herfst weer opnieuw van. Iets waar ik erg verloren in kan gaan.

Sneeuwgors
Wel typische een vogeltje wat je in deze tijd van het jaar kan treffen maar welke ik eigenlijk nooit eerder in een herfstblog heb gezet is de sneeuwgors. Deze herfst waren ze in grote aantallen te vinden hier aan de kust.

Zandsuppletie 
De zandsuppletie in Katwijk maakte deze herfst tot een echt feestje. Nooit eerder had ik zoveel drieteenstrandopers bij elkaar gezien. Hele grote groepen gewoon. Soorten als bontbekplevier en een kleine burgemeester maakten het helemaal af voor me.

Paddenstoelen
Iedereen denkt bij de herfst aan paddenstoelen en dat is voor mij niet anders. Sterker nog, het zijn mijn favouriete onderwerpen wanneer de herfst zijn intrede doet.

 

Bronst
Ik heb vaker iets geschreven over damherten op mijn website. Bijna het hele jaar loop ik ze zo voorbij behalve tijdens de bronst. Dat kan ik het niet weerstaan en moet ik er foto’s van maken. Maar toch is er altijd die nasmaak van een exotisch geimporteerd dier. 

Visarend
Visarenden is niet iets van de herfst in het bijzonder. Ook in de zomer zijn deze schitterende dieren waar te nemen in bijvoorbeeld gebieden als de Biesbosch. In de herfst echter trekken ze naar de overwinteringsgebieden in Afrika en is de kans dat je er één ziet in gebieden waar ze anders niet voorkomen best groot. Ik was dan dan ook erg blij dat ik een slaap- en rustplek kende van een visarend niet al te ver van mijn woonplaats.

Hoewel de strandvogels niet direct een herfstgevoel oproepen zijn het toch zeker wel najaarsgasten. De visarend is, met uitzondering van de maanden dat hij in Afrika overwintert,  eigenlijk wel het hele jaar door te zien. Toch zijn het vaak de herfstmaanden dat het net even wat gemakkelijk gaat, dit is mijn ervaring althans. Zoals gezegd een andere herfst dan anders maar wel één waar ik met veel plezier aan terug denk! 

4 Replies to “Herfst 2022, net even anders dan anders….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *