Ik had er veel over gelezen door de jaren heen en ieder jaar zag ik wel weer schitterende foto’s voorbij komen op social media. Helgoland en de daar aan onlosmakelijk verbonden Jan van Genten dus. Helgoland is niet eens de grootste broedkolonie van deze schitterende vogel maar vanuit Nederland misschien wel de meest gemakkelijke om te komen. Samen met reiscompangon, fotomaatje, vogelaar en natuurliefhebber Jan van der Sluis hakte we in het najaar van 2022 de knoop door en boekte we een reis naar Helgoland van vijf dagen.
Het lange wachten begon maar op 5 juni was het dan eindelijk zover en na een autorit van bijna 5 uur vertrokken we per boot vanuit Cuxhaven richting Helgoland. De reis was comfortabel en het ontvangst bij aankomst vriendelijk. Zijnde een oud nazi bolwerk wat letterlijk met de grond gelijk gemaakt is had ik er een ander beeld van. Beetje somber beeld misschien zelfs wel maar niets van dit alles. Alles was keurig, opgeruimd, overzichtelijk en fleurig. Het hielp uiteraard dat we mooi weer hadden maar het zag er gewoon erg goed uit allemaal. En op een incidentje met onze bagage na op de weg terug heb ik dan ook niets anders dan lof voor het eiland.
Ik beperk me in deze blog tot de soorten die we hebben gezien en de foto’s die we hebben gemaakt. Jan van der Sluis heeft echter wel een mooi verslag geschreven, je vind dit verslag hier. We hadden ons voorgenomen om niet alleen maar te blijven hangen in de Jan van Genten. Vijf dagen is best lang maar ook weer zo voorbij en als je dan alleen maar geheugenkaartjes vol Jan van Genten hebt dan is dat best jammer. Vonden wij althans.
Meteen al bij aankomst bleek dat er meer te vinden was op het eiland. We waren nog geen vijftig meter van de boot af of er kwam vanuit zee een helicopter aangevlogen. Als reactie daarop vloog er vanuit een veld pal naast ons een velduil op. Het dier vloog pal over en we hadden onze eerste prachtige waarneming. Ik denk dat we nog niet eens vijf minuten van de boot waren. Helaas geen prachtige foto’s want alles zat nog in onze rugzak. Maar de toon was gezet en de stemming zat er meteen goed in.
Jan van Gent / Morus bassanus
De reden voor veel fotografen om naar Helgoland te gaan en terecht. Het zijn werkelijk schitterende dieren die een heel interessant gedrag laten zien. Ze vechten, ze paren, ze knuffelen, ze verleiden elkaar met zeewier en bloemetjes, erg leuk om te zien en vast te leggen. De vliegbeelden kunnen werkelijk spectaculair zijn. Let wel, een lens met een vast brandpunt van 400mm of meer is geen goede keuze hier. De dieren zitten dichtbij en ook de aanvliegende dieren doen dit op een manier waarbij je alleen maar de laatste meters een foto kan maken. Mijn weapon of choice was dan ook mijn 70-200mm F2.8 lens en dit bleek een perfecte keuze.
Noordse stormvogels / Fulmarus glacialis
Tijdens de heenreis namen we de soorten door welke we allemaal graag zouden willen zien. Voor Jan van der Sluis stond vrij hoog op zijn lijst de noordse stormvogels. Noordse stormvogels lijken op meeuwen maar zijn dit niet. Het is een genus apart. Opmerkelijk ook is het gegeven dat ze een goedje kunnen afscheiden vanuit hun snavel wanneer ze worden aangevallen of verstoord. Dit goedje verteerd zelfs de veren van de aanvaller waardoor deze uiteindelijk zal sterven. Bij elkaar vonden we drie noordse stormvogels waarvan er één koppel zo aardig was om een vliegshow weg te geven. Daarmee heb je nog niet automatisch een goede foto, ze hebben een bijna onvoorspelbaar vlieggedrag.
Zeekoet / Uria aalge
Met ruim vierduizend broedpaartjes kun je niet om de zeekoet heen in Helgoland. In grote getallen zitten op de randen aan de kliffen. Prachtige diertjes die ik in mijn woonplaats alleen maar zo nu en dan voorbij zie komen op grote afstand en dan ook nog eens in winterkleed. Met ruim 8000 dieren is het geluid, samen met die van de Jan van Genten, overweldigend. Boze tongen beweren echter dat er te veel zeekoeten komen waardoor soorten als alk en drieteenmeeuw worden verdreven.
Overige
Overige klinkt altijd zo van ‘en de rest’. Dat is in deze zeker niet de bedoeling en ik zal deze blog dan ook zeker nog uitgebreid aanvullen met alken, grauwe klauwier, de zeehonden van het nabij gelegen eiland Düne, enzovoort, enzovoort. Maar voor nu hou ik het even bij overige.
Terugblik
Helgoland is een fantastisch mooi eiland. Fris en opgeruimd. Een genot om er te mogen verblijven. De prijzen zijn meer dan schappelijk en alles is er voor handen. Ze zijn niet heel blij met pinnen, vaak zelfs niet eens mogelijk, dus zorg er voor dat je voldoende contant geld bij je hebt. Er is een bank op het eiland waar je geld kunt opnemen dus dat is verder ook het probleem niet maar je moet het wel even weten. Zo sneu als je lekker hebt gegeten en je kunt niet afrekenen. Jan van der Sluis heeft alles over het wel en wee van het eiland beschreven in zijn blog. Ik kan alleen maar heel positief zijn over Helgoland en het is wat mij betreft dan ook een dikke aanrader.
Wat een heerlijke serie Jan en super dat jullie zo’n geweldige ervaring hebben gehad! Maar met welk gereedschap heb je je foto’s gemaakt als 500 te veel is? Overigens zie ik sommige oogjes waar ik van denk dat ze mogelijk besmet zijn met de vogelgriep maar ik kan het ook mis hebben (ogen met de zwarte delen in de de iris). Daarnaast kan ik mij voorstellen dat je deze post af en toe gaat updaten met wat nieuwe foto’s want jullie zullen veel meer gezien hebben als deze selectie.
Klopt inderdaad Kevin, deze post is nog niet eens voor een kwart af. Maar Jan had de link al opgenomen in zijn blog. Er komt nog heel veel bij. Mooie soorten als noordse stormvogels en alken. De meest belangrijke lens in dit alles (daar waar het Jan van Genten betreft althans) is mijn 70-200mm f2.8. Die bleek precies goed. Aangaande de ogen, dit klopt enigzins hoewel geen van de dieren op mijn foto’s hier dit vertoont. Maar er zijn dieren met niet alleen vlekken maar soms compleet zwarte ogen. Deze vogels zijn niet besmet met het vogelgriepvirus maar hebben het vogelgriepvirus gehad overleefd. Dit zijn dus juist de gelukkige.
Gr. Jan
Prachtig Jan. Klopt allemaal wat je in je blog heb gezet. Ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen.
Mooie foto’s.
Dankjewel Jan!
Gr. Jan
Al gezet op fb.. prachtig verteld en nuttige tips .
Is dit het beste jaargetijde om te gaan ?
Hoi Peter,
Dankjewel voor het compliment. Ik denk dat het er een beetje vanaf hangt wat je wilt. Ik denk dat in het begin er vooral veel paringen zullen zijn, nestbouw en baltsgedrag terwijl er momenteel weer kleine jongen zijn. En straks krijg je natuurlijk de grotere jongen die zullen uitvliegen. Rond deze tijd zit je er wel veilig tussen in denk ik.
Gr. Jan
Ik heb genoten van het verhaal, prachtige foto’s, zo maak je andere enthousiast om er ook eens een kijkje te gaan nemen.
Hoi Dina,
Dankjewel voor dit leuke compliment!
Gr. Jan
Prachtig beschreven Jan en wat een mooie trip. Ik heb het met plezier gelezen en wat een schitterende foto’s. Ben zelf zo gelukkig geweest om Bempton cliffs te bezoeken waar ook de Jan van genten broeden. Ook stormvogels zijn hier aanwezig.Super leuk de interactie tussen de Jan van genten.
Hoi Monique,
Dankjewel!
Ik heb je foto’s gezien van Bempton cliffs, echt te gek! Dit zijn toch de betere reisjes 😉
Gr. Jan
Mooie reeks, Jan – jullie hebben het goed gehad zo te lezen en goed gebruik gemaakt van de kansen ! Groet, Hans
Dankjewel Hans!
We hebben geprobeerd er het beste van te maken en met succes 😉
Gr. Jan
Mooi verhaal met meer dan prachtige foto’s. Jammer van dat incidentje met de bagage, maar alles met elkaar mooie herinneringen en souveniertjes in de vorm van foto’s.
Dankjewel Michel!
Inderdaad wat jammer van de bagage maar op moment van schrijven is alles onderweg naar Nederland en de status binnen de DHL app stemt hoopvol 😉 Verder niets dan lof over dit prachtige eiland.
Gr. Jan
Fijne serie, Jan. Het plezier straalt ervan af.
Erg leuk om te lezen en te bekijken.
Fijne dag, Jaap
Dankjewel Jaap!
Het was inderdaad een plezierig tripje. Veel gezien en gedaan.
Gr. Jan