Dat is een binnenkomer he? De dochter van Zeus? In de griekse oudheid werd de steenuil verbonden met de godin Athene, de dochter van oppergod Zeus. Vandaar ook de wetenschappelijke naam Athene noctua. Beter nog, zoals hier beschreven, de godin van de wijsheid, de kunsten en de wetenschappen is beschermvrouwe van de gelijknamige stad.
Nou heeft mijn beeld van een steenuil weinig met kunst en wetenschap te maken. Bij een steenuil denk ik altijd aan het boerenleven. Elke steenuil die ik door de jaren heen ooit ben tegengekomen, best wel een redelijk aantal, bevond zich altijd op een boerenerf. Heerlijke kleine uiltjes met doordringende gele ogen zittende op een hek of op een oude schuur.
Hoi Jan,
Prachtige foto’s van het leukste uiltje dat in Nederland voorkomt. En de naam, dat wist ik nog niet, dus weer wat geleerd.
De boerenerven zijn hier in de Randstad toch wat schaarser dan in het oosten van het land, maar ik hoop toch een keer op een fietstochtje door de polder langs een boerenerf te fietsen en dan ineens daar op een hek de dochter van Zeus zien zitten.
Dankjewel Ghita!
Toch ik heb ik ze altijd hier in de randstad bij boerderijen gezien. Maar je hebt gelijk hoor, veel boerderijen zijn het niet en het worden er steeds minder ook.
Gr. Jan