Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan. Volgens de website woorden.org staat dit ongeveer gelijk aan “genoegen nemen met wat er beschikbaar/mogelijk is” en dat is voor mij heel toepasselijk in deze periode. Door het vele, beter gezegd uitsluitend, thuiswerken is goed bewegen er nogal bij ingeschoten. En na drie maanden heeft dit geleid tot serieuze rugklachten. Er op uit trekken zoals ik dat gewend ben te doen behoort even niet tot de mogelijkheden en dus is het vooral dicht bij huis macrofotografie wat me momenteel bezighoud. 

gestekelde bloembidsprinkhaan (Pseudocreobotra wahlbergii)

Al een paar jaar hou ik met enige regelmaat bidsprinkhanen. Steeds weer met als doel deze prachtige diertjes te fotograferen en hoewel ik prima in staat ben ze te verzorgen moet dit blog dan ook niet als een caresheet voor bidsprinkhanen worden gezien. Daar zijn andere veel beter in, Google is je vriend in deze. Een ander goed begin is deze site/shop.

Miomantis

Niet alle bidsprinkhanensoorten zijn even fotogeniek. Persoonlijk vind ik de orchideebidsprinkhaan (Hymenopus coronatus), de gestekelde bloembidsprinkhaan (Pseudocreobotra wahlbergii), de ghost mantis (spookbidsprinkhaan?) (Phyllocrania paradoxa) en de groene bidsprinkhaan (Miomantis ) het meest geschikt. Het zijn rustige soorten die zich gemakkelijk laten hanteren en vastleggen.

Ghost mantis

Qua huisvesting zijn de diertjes niet erg veeleisend. Niet de soorten die ik heb gehouden althans.  Een eenvoudig cuverboxje met op de bodem een stukje keukenrol en een takje is doorgaans meer dan genoeg. De kamertemperatuur is meestal ook voldoende. Zo nu en dan een piepklein beetje water sproeien tegen één van de wanden zorgt voor voldoende luchtvochtigheid en bied de dieren gelegenheid om te drinken. 

Pseudocreobotra wahlbergii

De expressie van de diertjes is ongekend en ronduit buitenaards te noemen. Ik ben er van overtuigd dat meninge hollywood creatie (Aliens of Predator bijvoorbeeld) is gebaseerd op deze diertjes.

Hymenopus coronatus

Bidsprinkhanen zonder uitzondering zijn kleine jagertjes die zich te goed doen aan kleine vliegjes, krekeltjes, en wat zich ook maar aanbied en niet al te groot is. Sommige soorten jagen actief terwijl anderen soorten weer wachten tot een prooi in de buurt komt.

Polyspilota auruginosa

En zeg nou zelf, dit kan zo op een filmposter.

Ghost mantis

Sommige mantis soorten imiteren bloemen, andere weer dode bladeren. Het blijft fascinerend te zien hoe ze op kunnen gaan in hun omgeving.

Deroplatys dessicatta aka Dead leaf mantis

5 Replies to “Als de berg niet tot Mohammed komt…..”

 1. Wat zijn het toch bijzondere dieren. Ze hebben echt een soort gezichtsuitdrukking.
  De orchidee sprinkhaan foto, met dat zacht roze , springt er voor mij uit, die is werelds.
  Leuke blog en weer wat geleerd over de bidsprinkhaan (weet niet of ik het allemaal kan onthouden).
  Zou leuk zijn als ze hier in Nederland ook in het wild voor zouden komen.
  groetjes Ghita

 2. weer even zitten genieten van het verhaal, maar zeker van de foto’s.
  Fascinerend hoe ze op gaan in hun omgeving , ik ben stapel op het geluid wat ze maken .
  Groet Dina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *