Winter 2021

Zeven dagen, dat is precies hoelang deze Nederlandse winter heeft geduurd. Zaterdag 6 februari zou het ‘s middags om drie uur gaan sneeuwen. Dat werd hier, kustgebied Zuid Holland, uiteindelijk negen uur ‘s avonds maar er viel dan wel een serieus pak sneeuw.  Het sneeuwen hield de hele zondag aan en pas ergens tegen de ochtend van maandag stopte het met sneeuwen. De temperaturen schoten naar beneden en het laagste wat ik heb gezien hier was negen graden onder nul. Ik kan me niet heugen het hier in de stad ooit zo koud te hebben meegemaakt. 

En toch is het ook wel weer een beetje aandoenlijk. Zeven dagen winter en alles is compleet van de leg en ontregeld. Het OV kwam stil te liggen, het KNMI gaf een code rood af. massaal trokken we het ijs op om te schaatsen en de sleeën waren niet aan slepen en werden tegen woekerprijzen verkocht op marktplaats. Zo lekker Nederlands allemaal, ik hou er zo van.

Ik heb als titel gekozen “Zeven dagen, zeven foto’s…..” maar misschien had ik het “Zeven dagen, zevenduizend foto’s…..” moeten noemen. Het was heerlijk om onder deze omstandigheden te fotograferen. Door de reflecterende sneeuw zag alles er zo anders uit. Fris en helder, echt genieten. Onderstaande zijn de foto per dag welke mij het meest aanspreken aangevuld met wat andere foto’s van die dag.

Dag 1

 

Dag 1, zondag 7 februari 2021 De eerste echte volledige winterdag. Ik stond om negen uur in het duin en kon geen hand voor ogen zien. Foto’s maken was uitgesloten, dieren waren er ook niet of nauwelijks, en ik liep 30 kilometer in een werkelijk betoverend landschap. De foto hierboven geeft de omstandigheden goed weer. De kraai wist het ook even niet meer, dit was te veel.

 

Dag 2

Dag 2, maandag 8 februari 2021 De wegen zijn nog steeds slecht begaanbaar en ik besluit om het te doen met de lokale helden. En daar hebben we er hier gelukkig genoeg van.

 

Dag 3

Dag 3, dinsdag 9 februari 2021 Ik besluit het te proberen en rijd met de auto de polder in. Na te zijn geparkeerd en te voet verder te zijn gegaan valt het me op dat de doorgaans schuwe zangvogeltjes plotseling niet meer zo schuw zijn. En meteen komt het besef, ze hebben honger

 

Dag 4

Dag 4, woensdag 10 februari 2021 Mijn zoektocht naar patrijzen in de polder mislukte maar het back-up plan lande wel goed. Ik denk dat een ooievaar hoog scoort als onderwerp bij het maken van een high key foto.

 

Dag 5

Dag 5, donderdag 11 februari 2021 Wederom naar het duin maar nu het Noord Hollandse duingebied. Wat een landschap, wat een schoonheid, wat vreselijk genieten. Een mooie groep wilde zwanen maakte het helemaal af die dag.

 

Dag 6

Dag 6, vrijdag 12 februari 2021 De schaatsgekte is losgebarsten en mijn vertrouwde plekken zijn ingenomen door honderden  schaatsliefhebbers. Ik besluit uit te wijken naar elders en fotografeer wat ransuilen. Helaas was de sneeuw toen al weer van de bomen maar desalniettemin vind ik het toch wel een aardige foto  geworden. 

 

Dag 7

Dag 7, zaterdag 13 februari 2021 Het scheelde niet veel of hetzelfde als de voorgaande dag gebeurde nu weer. Ik had bedacht dat het aardig zou zijn wat buidelmezen vast te leggen maar eenmaal op de locatie aangekomen was deze veranderd in een waar schaatsfestijn en op de plek waar de buidelmezen zich graag ophouden stond een koek en zopie tent op het ijs. Uiteraard waren de buidelmezen vertrokken. Ik besloot uit te wijken en op zoek te gaan naar baardmannetjes. En met succes. 

2 Replies to “Zeven dagen, zeven foto’s…..”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *