Waarneming.nl zegt hier over: De wolfsmelkpijlstaart (Hyles euphorbiae) is een zeer zeldzame vlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae). De spanwijdte bedraagt tussen de 55 en 75 millimeter. De bovenvleugels zijn groen met roze van kleur. De waardplanten van de rupsen zijn met name soorten uit het geslacht wolfsmelk maar ook de druif en fuchsia worden gebruikt. De vliegtijd loopt van juni tot en met oktober.

Tot zover waarneming want eerlijkheid gebied me te melden dat ik er alleen maar de rupsen van deze soort heb kunnen waarnemen. Nou ja, alleen maar… ze zijn prachtig! Maar geen idee dus hoe het met de vlinder staat. Maar wat een rups, imposant formaat met indrukwekkende kleuren en tekening.

Om te voorkomen dat ik met alleen foto-van-rups plaatjes zou thuiskomen besloot ik op de creatieve toer te gaan en flink te overbelichten. Soms wel tot 3 stops overbeliching. 

Ik ben doorgaans niet echt van het high key geweld maar deze beelden spreeken me wel erg aan. De bijzonder gekleurde en getekende rups steekt mooi af tegen de witte achtergrond.

De waarplant, de plant waar ze op te vinden zijn, is in dit geval zeewolfsmelk.

Maar ook zonder high key geweld zijn het bijzonder fotogenieke diertjes. 

Opvallend ook dat ze (in het duin) gewoon over het zand van plant naar plant gaan. Hoe anders ook zou je denken maar dit zand is doorgaans voor veel insecten een barriere. Voor deze rupsen duidelijk niet.

Ik moet nog maar eens terug gaan om de vlinders van deze belachelijk mooie rupsen zien te vinden.

4 Replies to “Wolfsmelkpijlstaartrups”

  1. wat een prachtige rups, mooie de kleuren,
    de overbelichte foto’s geweldig wel even wennen.

    Ik ben benieuwd naar de mooie Vlinder, hoop dat jij hem vind.

    Groetjes Dina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *