Ik had nog maar net geschreven dat er met slechtvalken altijd wat is en ik had op social al weer een discussie. Gaat echt zo met slechtvalken, geen idee waarom. Afgelopen zondag stond ik aan de voet van de watertoren in Scheveningen toen het vrouwtje slechtvalk met een nog levende duif aan kwam vliegen. Het zag er wat sneu uit met de duif paniekerig om zich heen kijkend. Ik maakte deze foto en plaatste hem op social. Bijna direct kwamen de opmerkingen dat dit vaker gebeurd en gedaan word om de jongen te leren doden. Nou ik heel wat uren in de afgelopen grofweg twintig jaar naar slechtvalken staan kijken. Tien jaar geleden nog actief meegedaan aan ringen, camera’s ophangen en kasten plaatsen. En in al die jaren heb ik het maar één keer eerder meegemaakt dat een nog levende kauw werd aangevlogen en deze wist uiteindelijk nog te ontkomen ook.

Nou heb ik natuurlijk niet alles wijsheid in pacht en zelfs als je een jaar lang twee uur per dag ze zou volgen, wat heel veel is, dan mis je 22 uur per dag. Mijn observatie zegt dus ook weer niet zo heel veel. Maar toch, slechtvalken die levende duiven aan nog niet uitgevlogen jongen geven teneinde ze te leren doden geloof ik niet zo in. Ik zou het dan meer gezien moeten hebben en het is ook niet logisch omdat dit niet de manier is waarop een slechtvalk zijn prooi dood. Nou goed, zoals ik al schreef, altijd wat met die slechtvalken.

2 Replies to “When doves cry…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *