…. U weet wel, hoornaar….

Alles in de natuur wat een onvoorspelbaar karakter heeft kan rekenen op mijn aandacht. Dit is altijd zo geweest. Of het nu gaat om de aanval van een snoek op een voorn waar ik als kind uren en uren naar kon kijken, de snelle duik van een slechtvalk op een duif, de biddende torenvalk die van tientallen meters hoogte een muis of een zandhagedis ziet of een vos die plotseling opduikt om vervolgens weer even snel te verdwijnen. Dit zijn de dieren waar ik het voor doe en wat mijn dag kan maken als ik er getuige van mag zijn.

Een hoornaar is ook zo’n dier dat iets bij me prikkelt. Het dier heeft iets onheilspellends over zich. Ineens is hij er en zoekt hij  alle planten af op zoek naar een prooi. Met ontzag in hun stem hoor je mensen dan iets fluisteren als ‘…. kijk, een hoornaar. Pas maar op.’. Ik heb ze een volwassen gewone wesp (Vespula vulgaris) in stukken zien bijten. 

En dan zijn er ook de verhalen over hoornaars. Je moet er vooral niet door geprikt worden en sta je in hun vliegroute dan worden ze agressief en vallen ze aan. Altijd. Hun steek is vele malen sterker dan die van een gewone wesp (Vespula vulgaris) en je kan jezelf verheugen op een ziekenhuisbezoek wanneer je bent gestoken. De pijn is ondraaglijk en drijft een volwassen vent tot waanzin. 

Verhalen zijn wat ze zijn. Verhalen. In al die jaren dat ik hoornaars ben tegengekomen hebben ze zich nog nooit agressief tegenover me gedragen. En soms stond ik midden tussen tientallen dieren. Zijn ze dan volledig onschuldig? Dat denk ik ook weer niet maar net als met alles denk ik dat wanneer jezelf rustig gedraagt en ze met rust laat ze jou dat ook zullen doen. 

Van alles wat vliegt en zoemt staat voor mij de hoornaar ver boven aan!

One Reply to “Vespa crabro”

 1. Hoi Jan,

  Mooie website heb je, en dit is een leuke blog.
  Voorzien van prachtige foto’s van de hoornaar.
  Ik hoop nog vaker blogjes van je te zien want ze zijn leuk (en leerzaam) om te lezen.
  Zal jouw www toevoegen aan mijn linkjes op mijn blog.
  groetjes Ghita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *