En een staartje dat had het! Een aantal weken geleden kreeg ik een telefoontje van Jan. Net als ik is Jan een ingezetene van de stad Den Haag en we houden elkaar op de hoogte van alles wat er te zien valt in Den Haag en omstreken. Dit keer betrof het een haviksnest ergens tegen het duin aan.

We spraken af en na wat sessies ontdekte Jan ook nog eens een nestje staartmezen. Nou ja, ontdekken. We zagen de ouderdieren af en aan vliegen in een struik maar het nest zelf hebben we nooit gezien. En soms moet je dat gewoon accepteren, verstoren is echt not done en zo sneu als je dat dan toch doet (!). Na wat weken hadden we het vermoeden dat ze snel zouden uitvliegen. Nergens echt op gebaseerd behalve een grofweg datum van het moment dat we de ouderdieren voor het eerst met voedsel aan zagen komen. Als je daar dan een paar weken bij optelt dan kom je aardig in de buurt. En het bleek ook aardig te klopen met een marge van een paar dagen. We hadden het redelijk goed ingeschat.staartmees1 border 1

Nu is het zo dat Jan met pensioen is en ik niet. Ik heb een drukke baan en moet het hebben van de weekenden. Jan daarentegen kan iedere dag op pad en heeft dan ook behoorlijk wat uurtjes gestoken in dit nestje staartmeesjes. En waar ik al op rekende gebeurde ook, ze vlogen ergens op een doordeweekse dag uit en Jan had de foto’s en ik niet. Nou moet je daar ook weer niet te lang mee zitten en elkaar gewoon iets gunnen. Ik was dan ook blij voor hem ook al had ik niet meer dan foto’s van aanvliegende ouderdieren met hun snavel vol insecten.

staartmees jong3 border

Vandaag was ik op pad in een totaal ander gebied. Het was warm en eigenlijk wilde ik iets met macro gaan doen. Ik vond een nest met jonge spechten welke echt luidruchtig waren maar nog dermate klein dat ze zich niet lieten zien bij de opening. Vanuit mijn ooghoek zag ik achter de nestboom van de spechten in de struiken zes staartmeesjes heen en weer vliegen. De diertjes zaten elkaar soms achterna, soms gingen ze wat poeten en dan weer begonnen ze met foerageren. De vuurrode ring om de ogen geeft aan dat het net uitgevlogen dieren betreft. Bij volwassen dieren is dit geel.

staartmees jong1 border

En zo kreeg mijn blog die ik tot vandaag alleen maar in mijn hoofd had zitten toch nog een staartje. De jongen horen weliswaar niet bij het eerder waargenomen nest onder het haviksnest maar dat maakt het totale beeld niet minder compleet.

staartmees jong4 border

staartmees jong2 border
The end 🙂

10 Replies to “Blog met een staartje…”

  1. Leuke blog Jan. Het staat weer op “papier”. Gaaf dat je ze vandaag tegen kwam.
    Mooie serie foto’s.

  2. Open prachtig werk Jan.
    Geniet er iedere keer opnieuw van.
    Leuk je te kennen en je mooie werk te mogen volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *