Normaal gesproken maak ik rond deze tijd een soort jaaroverzicht van het afgelopen jaar. Veel mensen met een website of blog doen dat en het is altijd leuk om terug te kijken op wat je allemaal heb gezien en weten te fotograferen. Erg leuk om te doen maar dit jaar heb ik er gewoon geen zin in. 2020 was een raar merkwaardig jaar vol beperkingen, onzekerheden en schuldgevoel omdat ik er toch nog regelmatig op uit ging ook al was ik alleen. Uiteraard waren er in 2020 ook leuke dingen, zeker wel, maar de rode draad door 2020 was niet best. Dus sla ik het dit jaar over en doe, bij wijze van zinloos en kansloos stil protest. een terugblik op mijn vakantie de afgelopen 10 dagen. 

Roodborsttapuit (vrouw)

Het is bijzonder hoeveel je kan zien in een korte periode als je de tijd neemt om je in te lezen en te onderzoeken waar je beste kansen liggen. Voorbereiding is gewoon het halve werk en het is tegenwoordig met waarneming.nl en een smartphone eigenlijk een fluitje van een cent. Naast de koereigers, wilde zwanen, velduilen, blauwe kiekendief, zaagbek en pestvogel heb ik nog tal van andere soorten gezien en/of weten vast te leggen. Volgens mijn smartwatch heb ik hiervoor in de afgelopen tien dagen 154 kilometer gelopen. 

Blauwe kiekendief (vrouw) met prooi

Uiteraard kocht in december ook een nieuwe camera, eindelijk de stap naar mirrorless gemaakt in de vorm van een Nikon Z7II, wat de intensiviteit van fotograferen ook verhoogde. Al met al zijn het heel wat uurtjes en kilometers lopen geweest maar zeker de moeite waard. 

Blauwe kiekendief
Locatie: Nieuwe driemanspolder.

Hoewel op de locatie vermoedelijk twee dieren rondzwerven was het dit ene dier die mijn dag goed maakte. Ik had hem vaak zien jagen maar nooit echt iets zien vangen. Tot onderstaand moment.

 

Koereiger
Locatie: Alphen a/d Rijn

De laatste keer dat ik een koereiger kon vastleggen was in Israël Tel Aviv. En nu dus een jaar later in de polders rondom Alphen a/d Rijn.

 

Velduil
Locatie: Amsterdamse Water Duinen

Terwijl ik aan het zoeken was naar wilde zwanen stootte ik een groepje velduilen op. Aanvankelijk dacht ik dat het daarmee gedaan was maar tot mijn stomme verbazing gingen ze door met jagen en gewoon om me heen. 

Velduil

 

Wilde zwanen
Locatie: Amsterdamse Water Duinen

Wilde zwanen, ik zie ze ieder jaar wel opnieuw en ze vervelen me nooit. Echt prachtige vogels! Ik heb ze al zo vaak vastgelegd dat ik me hier beperk tot één foto. Voor meer klik hier.

Wilde zwanen

 

Zaagbek vrouw
Locatie: Amsterdamse Water Duinen

Ik vind een zaagbek vastleggen altijd maar lastig. Ze zijn super schuw en lijken door te hebben wat je van plan bent. Blijf je gewoon staan en doe je niks dan valt het allemaal wel mee. Maar zodra je je lens op ze richt is het gedaan met de pret en vertrekken ze.

Zaagbek (vrouw)

 

Pestvogel
Locatie: Kapittelduinen Hoek van Holland

Pestvogels danken hun naam aan een middeleeuws bijgeloof. Zag je een pestvogel dan kon jij of iemand in je omgeving rekenen op het krijgen van de pest. Ze werden gezien als onheilsbrengers. Bij het fotograferen van deze prachtige vogel verschenen en steeds meer en meer fotografen. En plotseling ontstond het ironische beeld in mijn gedachte dat deze pestvogel de voorbode voor corona kan zijn met zoveel mensen op elkaar. Ik wilde het diertje zijn naam geen eer aan doen en ben snel vertrokken!

 

Diversen

Koperwiek

Kramsvogel
Rietgors
Torenvalk (man)
Torenvalk (man)

Uiteraard zijn dit slechts de vogels die zich goed lieten vastleggen en heb ik veel (en veel) meer dan dat gezien. Hoogtepuntjes voor mij waren wel de kiekendief, de velduilen en de koereigers. Maar als altijd kan ik alles wel waarderen en vind ik het toch wel weer leuk wintergasten als de kramsvogel en koperwiek te zien. 

12 Replies to “Dan maar vakantie…..”

  1. Prachtige foto’s en dan zeker ook een prachtige vakantie!! Een beetje natuurliefhebber heeft niet meer nodig dan dit, mooi gedaan Jan!! Overigens weet ik uit ervaring dat het best wat moeite kost, maar dat is onderdeel van leuke ervaring!!

  2. Echt genieten hoor al deze mooie foto’s.
    De torenvalk heeft mijn hart gestolen, de kleuren spatten van de foto af .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *