Ik heb alle bosuilen in mijn regio maar eens onder elkaar gezet. En als ik het dan over mijn regio heb dan bedoel ik daar mee op fietsafstand van mijn huis. Den Haag en directe omstreken dus en als ik het over alle bosuilen heb dan heb ik het over die uilen die ik ook daadwerkelijk heb waargenomen. Ik ken er zeker nog meer maar bij sommige plekken heb ik nooit een uil thuis getroffen, alleen maar braakballen onder een  boom bijvoorbeeld, of is het me nooit gelukt er een foto van te maken. Zo zit er sinds jaar en dag een bosuil in een conifeer midden op een begraafplaats hier vlak in de buurt. Maar behalve dat het een ongemakkelijk plek is om te fotograferen heb ik er nooit meer dan een schim van opgevangen.

Er zijn er dus zeker meer, veel meer waarschijnlijk. Het boekje “Broeders, trekkers en dwalers” (Tom Loorij, EAN 9789072766953) heeft het over 75 broedparen in en rond Den Haag. Het boekje is gedateerd maar er is geen reden te denken dat dit aantal minder is geworden. Mijn waarnemingen zijn dus waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Leuke gedachte!

Onderstaande zijn allemaal unieke dieren welke ik in de afgelopen drie a vier maanden op deze plekken ook daadwerkelijk heb gezien. Ik heb geen idee of het goed of slecht gaat met de bosuilen in mijn regio. Daar gaat dit alles ook niet over.  Als ik naar mijn waarnemingen kijk, en mezelf daarbij realiseer dat het waarschijnlijk nog niet eens een derde is van wat er werkelijk in deze regio is te vinden dan komt het me zo voor dat ze het best goed doen. Uiteraard heb ik door de jaren heen ook behoorlijk wat nakomelingen gezien. Veel daarvan zullen daarvan al sneuvelen in het eerste levensjaar (predatie havik, verkeer, enzovoort) maar het feit dat er jaar zogenaamde takkelingen zijn te bewonderen geeft voor mij toch wel aan dat het goed met ze gaat in de regio.

 

 

6 Replies to “Bosuilen in lijn verticaal….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *